Lave renter – en utfordring for mindre stiftelser

Rentenivået har i flere år vært lavt, og det forventes heller ingen oppgang i renten de kommende årene. Det gjør det vanskelig for mindre utdelende stiftelser (allmennyttige) å gjennomføre formålet, som kan være å støtte god prosjekter med penger. Når avkastningen på stiftelsens kapital er begrenset, går inntektene ofte til kun å dekke administrasjon, regnskapsføring, revisor og avgift til Stiftelsestilsynet. Det blir lite igjen til formålet.

Hva kan et styre i en stiftelse gjøre med det? 

En løsning er å øke kapitalen i stiftelsen gjennom gaver fra noen som ønsker å støtte stiftelsens formål, og som ser at stiftelsen er et godt verktøy for å gjennomføre oppgaven, samtidig som det ikke vil være behov for å opprette en ny stiftelse for med samme formål. 

En annen løsning er å slå stiftelsen sammen med en annen stiftelse med samme eller lignende formål. Og et tredje alternativ er å avvikle stiftelsen og gi kapitalen til en stiftelse eller en organisasjon med tilnærmet likt formål. 

Lov om stiftelser åpner for endringene som beskrevet over.

Styret i en stiftelse som opplever at inntektene ikke strekker til for å kunne gjennomføre formålet, bør vurdere alternativer løsninger for stiftelsen. Hvis ikke vil kapitalen gradvis gå med til å dekke administrative kostnader og ikke formålet. Det var ikke oppretters mening. 

Er dette en problemstilling som er aktuelt for dere, ta gjerne kontakt for å diskutere alternative løsninger.

Advokat Bjørn O. Øiulfstad