Kommunal eiendomsskatt og allmennyttige stiftelser

Etter eiendomsskatteloven § 7 kan stiftelser søke om fritak helt eller delvis for eiendomsskatt fastsatt av en kommune.

Vilkåret for fritak, som kommunestyret må vurdere om er tilstede, er om eiendommen som er eid av en stiftelse tar sikte på å gagne en kommune, et fylke eller staten, jf. § 7 bokstav a. Med andre ord om stiftelsens virksomhet er til gagn det offentlige. I NOU 1996: 20 Ny lov om eiendomsskatt fremgår følgende i punkt 8.3.3.4 om «Unntak for allmennyttig virksomhet»:

«Eiendomsskatteloven § 7 bokstav a gir kommunestyret kompetanse til å frita for eiendomsskatt eiendommer tilhørende en stiftelse eller institusjon som tar sikte på å gagne det offentlige (stat, fylkeskommune eller kommune). Bestemmelsen sier ikke noe nærmere om hva som gagner det offentlige, men i praksis har vilkåret blitt ansett oppfylt når stiftelsen eller institusjonen ikke har ervervsformål, samt utfører oppgaver det ellers naturlig tilligger det offentlige å ta seg av.»

En boligstiftelse med et allmennyttig formål, som tilfredsstiller vilkårene i loven, kan søke om fritak for pålagt eiendomsskatt, og kommunestyret på sin side er forpliktet til å behandle en søknad om fritak.  

Brukes en eiendom til flere formål, er det bare den delen som brukes til ikke-kommersiell aktivitet som det kan søkes om fritak for. Eiendommene det søkes om må være eid direkte av stiftelsen.

 

Ta gjerne kontakt om problemstillinger knyttet til eiendomsskatt.

Advokat Bjørn O. Øiulfstad