Vil økt kraftutbygging gi lavere kostnader for norske husholdninger?

Kjetil Lund, leder av NVE, har onsdag 22.9 kronikken «Økt kraftutbygging vil gi lavere strømpriser». Vi, som har hatt roller i utviklingen av energiloven og kraftmarkedet som Stortinget vedtok i 1990, mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved NVEs overskrift.

Økt tilbud gir lavere markedspris, men dagens politikk binder oss tett opp til EU hvor klimaavgifter øker strømprisen og vi får økt eksportkapasitet med ny kabel til England. Økt norsk kraftproduksjon vil bare senke norsk strømpris om det er begrenset kapasiteten for eksport. Hvor mye kraft må bygges før vi får lavere pris? Og hvem skal betale investeringene i den i kraften som senker prisene? 

Har NVE, i sine vurderinger av nye kabler, tatt høyde for nivået på europeisk klimaavgifter som gir de priser vi nå opplever?  EUs avgifter på klimautslipp kommer på toppen av norsk pris når vannkraft selges ut av landet. Kraftmagasinene tømmes og svekker leveringssikkerheten for norsk strøm.

I arbeidet med energiloven ønsket vi i Olje- og energidepartementet å videreføre ordningen hvor vann i magasinene ble holdt tilbake for å hindre rasjonering ved lite regn og kalde vintre. Men internasjonale revisorregler hindret dette. Gratis vann fra himmelen kan ikke gis en egen verdi i vannkraftens magasiner og kan da ikke stabiliserte strømprisen i tørre år med stort kraftbehov.  

Olje- og energidepartementet ba da NVE finne en ordning som reduserte risikoen for rasjonering. NVE kom aldri tilbake med noe forslag. Vannet i kraftmagasinene har fram til i dag vært et gratis «varelager» som kraftselskapene kan selge til høyest pris uavhengig av behovet for strøm i Norge. Risikoen for rasjonering av kraft i Norge øker også på grunn av ustabil vindkraft.

Norske husholdninger og næringsliv som må få gevinsten av norsk naturs evne til billig strømproduksjon, ikke næringslivet vi konkurrerer med i EU. 

 

Svein Roar Brunborg

Tidligere embetsmann i OED fra 1988 til 2004 

Sentral rolle i arbeidet med energiloven.

Forfatter av boken: 

Energipolitikken er på feil spor! Og det er du som betaler!

 

Bjørn Olav Øiulfstad

Advokat

Sentral i utviklingen av finansielle kraftmarkedet Nord Pool

NyheterMarte EnoksenNyhet